Thursday 4 April 2013

Χρ.Στυλιανίδης: Η «ατολμία» της κυβέρνησης Χριστόφια μας έφερε εδώ


Λευκωσία: Η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε βελτιωμένο Μνημόνιο και υπό τις περιστάσεις το κατάφερε, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέροντας ότι για όλα αυτά που υφίσταται και υποφέρει σήμερα ο κυπριακός λαός ευθύνεται η «ατολμία, αναποφασιστικότητα και ευθυνοφοβία» της κυβέρνησης Χριστόφια.
Μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η Συμφωνία της κυβέρνησης Χριστόφια με την Τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο «ουσιαστικά περιόρισε στο ελάχιστο τις όποιες δυνατότητες νέας διαπραγμάτευσης».
Ωστόσο, είπε, υπάρχουν οι δυνατότητες να μπει η Κύπρος «σε μια νέα περίοδο ομαλοποίησης των πραγμάτων και, γιατί όχι, και ανάπτυξης», αφού ξεπεραστούν οι δύσκολες και οδυνηρές μέρες.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στο ζήτημα του Συνεργατισμού και είπε ότι «στο Μνημόνιο ΑΚΕΛ-Τρόικας προβλεπόταν η διάλυση απροσδιόριστου αριθμού Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, όπως έγινε με τη Λαϊκή».
Συνέχισε, λέγοντας ότι στο βελτιωμένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη διέσωσε τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με τη διαδικασία των συγχωνεύσεων και της αναδιάρθρωσης.
Αναφέρθηκε εξάλλου σε δηλώσεις του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι το Μνημόνιο του Νοεμβρίου στηριζόταν στη λογική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκ των έξω (bail out). «Ουδέν αναληθέστερον», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας.
Στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον όρο «bail out», αλλά αντίθετα, εκείνο που δεσπόζει είναι η λέξη «διάλυση» (resolution) τραπεζών, η οποία, όπως είπε, επαναλαμβάνεται 25 φορές.
Εξάλλου, είπε ότι το ΑΚΕΛ επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη του κουρέματος των καταθέσεων στο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ γνωρίζει ότι είχε συμφωνήσει με την Τρόικα πως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διασφαλιστεί «ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στην κατανομή βαρών».
Αυτό, είπε ο κ. Στυλιανίδης, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε τα βάρη να κατανέμονται στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στους καταθέτες, τους κατόχους αξιόγραφων και στους μετόχους.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση Χριστόφια, παρά τους σημερινούς ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, κατείχε το πρώτο προσχέδιο του Μνημονίου από τον Ιούλιο και το έκρυβε για τρεις μήνες, ενώ δεν διαβουλεύτηκε στην ουσία με κανέναν.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι επιθυμία του προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης είναι η αποφυγή δημόσιων αντιπαραθέσεων και η τήρηση ήπιων τόνων, συμπλήρωσε όμως ότι φαίνεται πως ηγεσία του ΑΚΕΛ εξέλαβε την καλή πρόθεση ως αδυναμία ή ως απουσία επιχειρημάτων.
«Επιμένουμε στους ήπιους τόνους» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ είπε ότι «θα απαντούμε με επιχειρήματα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν είχε αναφερθεί το θέμα της διάλυσης (resolution) και ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «προσωπικά συμμετείχα σε προεκλογικές συζητήσεις και υπήρξε συζήτηση για την αναφορά στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου σε resolution της Λαϊκής».
Κυβερνητικό σημείωμα για τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα της κυβέρνησης, όπου καταγράφεται «το τι πραγματικά συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα».

Σύμφωνα με το σημείωμα, στη συμφωνία της κυβέρνησης Χριστόφια με την Τρόικα, στις 23 Νοεμβρίου 2012, αναφέρεται ότι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι «να αποκαταστήσει την ευρωστία του κυπριακού τραπεζικού τομέα με την ενδελεχή αναδιάρθρωση, διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την ενίσχυση της εποπτείας, την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας κεφαλαίων και τη βελτίωση της διαχείρισης της ρευστότητας».
Προστίθεται ότι στο συμφωνημένο Μνημόνιο, αφού επεξηγούνται τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, αναφέρεται πως θα ενισχυθεί «η φερεγγυότητα των βιώσιμων τραπεζών» και ότι «τα μη βιώσιμα ιδρύματα θα διαλυθούν».
Συμπληρώνεται ότι με βάση τα ευρήματα της PIMCO, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σε διαβούλευση με την Τρόικα «θα εξακριβώσει τις συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες κάθε συμμετέχουσας τράπεζας μέχρι τις (31 Ιανουαρίου 2013) με σκοπό την αναδιάρθρωση κεφαλαίων, ή τη διάλυση της, αν είναι ανάγκη».

Αυτό, σύμφωνα με το σημείωμα, σημαίνει πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013, με οδηγό την έκθεση της PIMCO, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η Τρόικα θα αποφάσιζαν ποια ιδρύματα ήταν βιώσιμα και έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν και ποια θα διαλύονταν.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, προστίθεται, συμφώνησε και τη διαδικασία διάλυσης των μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων. Συμπληρώνεται ότι πρόκειται για το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τη διάλυση της Λαϊκής και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και ο οποίος ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με το Μνημόνιο.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι το Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου προσδιόριζε επακριβώς και το περιεχόμενο του νομοθετικού πλαισίου για τη διάλυση των τραπεζών. «Η προηγούμενη κυβέρνηση παραχώρησε όλες τις εξουσίες για τη διάλυση και αναδιάρθρωση και των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να έχει η εκτελεστική εξουσία κανένα απολύτως έλεγχο» συμπληρώνεται στο σημείωμα.

Ακόμη, γίνεται λόγος ότι ήταν συμφωνημένη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων, καθώς και το κούρεμα των καταθέσεων, μέσα από την αναφορά για «κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών», ενώ προστίθεται ότι ήταν σε αυτή την πτυχή του Μνημονίου της 23ης Νοεμβρίου που στηρίχτηκε όλη η επιχειρηματολογία και η επιμονή για συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών.

Επίσης αναφέρεται ότι πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε την εξουσία στην Κεντρική Τράπεζα, σε διαβούλευση με την Τρόικα, να αποφασίσει τη διάλυση των μη βιώσιμων Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

Αναφέρεται ότι στο διάγγελμα του, στις 4 Δεκεμβρίου 2012, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα «στοχεύσαμε να σώσουμε το Συνεργατισμό που αποτελεί κατάκτηση και αποκούμπι για το λαό μας και τελικά τα καταφέραμε», ενώ προστίθεται ότι «το αντίθετο είναι που είχε συμβεί».
«Αυτό που η κυβέρνηση συμφώνησε με το Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου ήταν να έχουν πολλά ΣΠΙ την τύχη της Λαϊκής Τράπεζας και μάλιστα στη βάση χρονοδιαγράμματος», αναφέρεται στο σημείωμα.
Συμπληρώνεται ότι τα ΣΠΙ τα έχει διασώσει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία ύστερα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, απάλειψε εντελώς από το Μνημόνιο τη δέσμευση του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης του για διάλυση των μη βιώσιμων ΣΠΙ και διασφάλισε τη συγχώνευση / αναδιάρθρωση τους.
Προστίθεται ότι από το νέο Μνημόνιο έχει επαλειφθεί εντελώς η αναφορά για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών (burden sharing) για την ανακεφαλαιοποίηση τους, ενώ γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση (restructuring) του τομέα και διασφαλίζεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση τους θα γίνει από τα 10 δις της δανειακής σύμβασης και όχι με κούρεμα των καταθέσεων, όπως πρόβλεπε το Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου.


http://www.philenews.com


No comments:

Post a Comment