ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ



Sticky chocolate raisin puddings

Sticky chocolate raisin puddings

  • Ingredients:
    1/2 cup raisins, chopped
  • 2 tablespoons dark rum, warmed (see note)
  • 75g dark chocolate, chopped
  • 125g butter, chopped
  • 2 eggs
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1/3 cup plain flour
  • 1/4 cup self-raising flour
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • Double cream, to serve

Chocolate sauce:

  • 100g dark chocolate, chopped
  • 1/3 cup thickened cream




Method : 

  1. Preheat oven to 200°C/180°C fan-forced. Grease 4 holes of a 6 hole, 3/4 cup-capacity texas muffin pan. Combine raisins and warm rum in a small bowl. Stand for 15 minutes.
  2. Step 2
    Meanwhile, combine chocolate and butter in a small saucepan over low heat. Stir for 2 to 3 minutes or until chocolate is melted and mixture is smooth. Remove from heat.
  3. Step 3
    Using an electric mixer, beat eggs and sugar for 3 to 4 minutes or until thick and creamy. Beat in warm chocolate mixture. Fold in raisin mixture. Sift over flours and cocoa. Fold to combine. Spoon mixture into prepared holes. Bake for 15 minutes or until puddings have risen but are still slightly soft in the centre. Stand in pan for 5 minutes. Turn out onto serving plates.
  4. Step 4
    Meanwhile, make Chocolate sauce: Combine chocolate and cream in a small saucepan over low heat. Stir for 3 to 4 minutes or until chocolate is melted and mixture is smooth. Drizzle puddings with sauce and serve with double cream.

    taste.com













Κέικ με ταχίνι και μέλι



Περιγραφή

Παρόλο που λάδωσα και αλεύρωσα τη φόρμα πριν ψήσω το κέικ, εντούτοις, στην προσπάθεια μου να το ξεφορμάρω, το κέικ αποφάσισε ότι δεν ήθελε να αποχωριστεί τη φόρμα(!), και ένα μέρος του, παρέμεινε πεισματικά γαντζωμένο στο πάτο! Θόλωσε το μάτι μου για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μετά σκέφτηκα «τοιαύτα συμβαίνουν και εις Παρισίους» και συνέχισα ακάθεκτη! Συμπέρασμα: Λαδώστε, αλευρώστε τη φόρμα και στρώστε στο πάτο λαδόκολλα την οποία επίσης θα πρέπει να λαδώσετε και να αλευρώσετε.
Κέικ με ταχίνι και μέλι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι ταχίνι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη (200 γρ.)
  • 1/2 ποτήρι μέλι
  • 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 4 κ.γ. κονιάκ
  • 3 ποτήρια αλεύρι ολικής άλεσης (375 γρ.)
  • 3 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για γλυκά
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 ποτήρι σταφίδες


Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μέλι, το νερό, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και το κονιάκ.
  2. Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα, το baking powder, το αλάτι, τη κανέλα και τα μπαχαρικά.
  3. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 50 περίπου λεπτά. Να έχετε υπ΄ όψιν ότι το κέικ δεν θα είναι εντελώς στεγνό αλλά θα παραμείνει λίγο υγρό στο κέντρο (λόγω του ταχινιού).


sintagespareas.gr

No comments:

Post a Comment