Wednesday, 14 August 2013

Worldventures η απάτη


Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό με ρωτούν οι μαθητές μου για την Worldventures
Ομολογώ ότι μέχρι πριν ένα χρόνο δεν γνώριζα την ύπαρξη της εν λόγω εταιρείας, που ιδρύθηκε το 2005 στην Αμερική και από το 2009 επεκτείνεται και εκτός της αμερικάνικης ηπείρου. Οι ερωτήσεις όλων έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ένας «φίλος» τούς προσέγγισε για να τους πείσει να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση, χωρίς ωστόσο να τους αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας (πάγια πρακτική όλων αυτών των επιχειρήσεων, ώστε ο υποψήφιος πελάτης να μην εκπονήσει κάποια προκαταρκτική έρευνα).


Τι ακριβώς κάνει η Worldventures; Πουλάει φθηνά πακέτα διακοπών στα μέλη της, τα οποία πληρώνουν γύρω στα 250 ευρώ για να μπουν στο «σχήμα». Ωστόσο, ο καλοντυμένος και «επιτυχημένος» παρουσιαστής σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους υποσχόμενος ότι το ποσό αυτό ή ένα μέρος αυτού θα επιστραφεί, αν το μέλος καταφέρει να εγγράψει άλλα μέλη, που με τη σειρά τους θα εγγράψουν άλλα κ.λπ. Μακροπρόθεσμα, το μέλος θα κερδίζει και χρήματα από αυτούς που μπαίνουν κάτω από αυτόν.

Πρόκειται για το δικτυακό μάρκετινγκ (αν και έχει αρκετά στοιχεία πυραμίδας), όπου τα μέλη της κερδίζουν από την ομάδα που θα κτίσουν από κάτω τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή της πυραμίδας Ponzi, Ιταλού απατεώνα ο οποίος τη δεκαετία του 1920 έφτιαξε στην Αμερική, υποσχόμενος κέρδη 50% σε όποιον έμπαινε (χρήματα που θα έπαιρνε από τους νεοεισερχόμενους στο σχήμα), μία πυραμίδα, η οποία ωστόσο έσκασε σαν φούσκα ένα χρόνο μετά.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αρκετοί –υπό το βάρος της παρόρμησης- θα υποκύψουν στις φωτογραφίες από ειδυλλιακές παραλίες, όμορφα ξενοδοχεία, σπίτια «επιτυχημένων» που συμμετείχαν στο σχήμα κ.λπ. Ποιος, εξάλλου, δεν επιθυμεί να ταξιδεύσει φθηνά, να ζήσει το απόλυτο όνειρο, να εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα;

Εδώ, το κάθε μέλος, αν πραγματικά θέλει να αποκομίσει κάποιο όφελος, θα πρέπει να λειτουργήσει ως πωλητής. Κοινώς, να πουλάει ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε: φίλο, οικογένεια, συγγενή κ.λπ. Αν το έχει μέσα του, αν δηλαδή κρύβει μέσα του τον πωλητή που μπορεί και να πουλήσει παγάκια στους Εσκιμώους, έχει καλώς. Αν, ωστόσο, θεωρείτε ότι δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε η γνώμη μου είναι να μην υποκύψετε στον πειρασμό. Εκτός αν σας περισσεύουν 250 ευρώ. 

Συν τοις άλλοις, δεν θα πρέπει να λησμονείτε ότι η αποδοτικότητά σας κρίνεται και από την δράση αυτών που έχετε βάλει από κάτω σας. Αν δεν είναι δραστήριοι, αν δηλαδή παραμείνουν "ανενεργοί", χωρίς να πείσουν άλλους να μπουν στο σχήμα, τότε μάλλον το ισοζύγιο για σας θα είναι αρνητικό.
Υπάρχει ωστόσο και ένα ηθικό δίλημμα, όπως μου εκμυστηρεύτηκε μία φίλη από ένα σεμινάριο: "δεν με πειράζει τόσο που έχασα 250 ευρώ, αλλά που έπεισα πέντε πολύ καλούς φίλους, που εν τέλει αποδείχθηκαν ανενεργοί, να μπουν μέσα".

 Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης 
http://protopapadakis.blogspot.com/2013/06/worldventures.html

No comments:

Post a Comment