Wednesday 8 May 2013

Χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη


Λευκωσία: Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πρόσφυγες και κυρίως νέα ζευγάρια μετά την ανεπίσημη εξαγγελία για διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για σκοπούς στέγασης, τα οποία τους αφήνουν ακάλυπτους αφού δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι. Ακόμη και εγκεκριμένα ζευγάρια τα οποία έκαναν τους υπολογισμούς τους με βάση τα προηγούμενα δεδομένα, τώρα ανησυχούν αφού θα χάσουν τουλάχιστον 15% της οικονομικής βοήθειας που θα ελάμβαναν αν δεν διαφοροποιούνταν.
Παράλληλα, πρόσφυγες έθεσαν υπόψιν βουλευτών περιπτώσεις κατά τις οποίες πωλητές διαμερισμάτων δεν τους τα παραχωρούν, επειδή δεν τους κατεβλήθη το ποσόν που συμφωνήθηκε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε στον «Φ» ότι υπάρχουν ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται να κτίσουν, παρόλον ότι τους παραχωρήθηκε και οικόπεδο, πόσω μάλλον τώρα που δεν θα έχουν καν το οικόπεδο, είπε η κ. Κουκουμά, η οποία πρόσθεσε:

Με έκπληξη ακούσαμε τη νέα πολιτική της Κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της προσφυγικής πολιτικής και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αν αναλογιστεί κανείς ότι αναστέλλεται η πολιτική της ανέγερσης νέων μονάδων σε προσφυγικούς οικισμούς που ήταν για πολλά νέα ζευγάρια η μοναδική επιλογή στέγασης, λόγω και της κρίσης.

Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγεί, κατά την πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, και ο τερματισμός της πολιτικής για διαχωρισμό οικοπέδων που προορίζονταν για νέα ζευγάρια τα οποία επιχορηγούνταν και με κάποιο χρηματικό ποσόν για να μπορέσουν να αρχίσουν να κτίζουν το σπίτι τους. Παράλληλα, τερματίζεται και ο διαχωρισμός οικοπέδων τα οποία παραχωρούνταν, ως αντιστάθμισμα, σε πρόσφυγες οι οποίοι διέμεναν σε τουρκοκυπριακές οικίες. Όπως είπε, μέχρι πρόσφατα είχαν παραχωρηθεί περίπου 500 τέτοια οικόπεδα.

Η νέα πολιτική που προωθείται στερεί τη δυνατότητα σε χιλιάδες πρόσφυγες να στεγαστούν, είπε.

Η ίδια ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε δεσμευθεί πως εντός ενός μηνός θα ενημέρωνε την επιτροπή σε σχέση με τη διαφοροποίηση κριτηρίων. Αντί για ενημέρωσης τα ακούσαμε κι εμείς από το ραδιόφωνο, είπε η κ. Κουκουμά, η οποία υπέδειξε επίσης πως ούτε και οργανώσεις προσφύγων ενημερώθηκαν σχετικά.

Θα αναμένουμε πληρέστερη ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών, είπε η κ. Κουκουμά. 

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

philenews.com

No comments:

Post a Comment