Thursday 9 May 2013

Μετά το Φθινόπωρο οι συνομιλίες για το Κυπριακό


Κατανόηση επέδειξε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν στο κυπριακό αίτημα για έναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό μετά το φθινόπωρο.

Μετά την συνάντησή του με τον κ. Μπαν στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι
«υπάρχει κατανόηση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του Φθινοπώρου».

Τρία κυπριακά θέματα προς Μπαν


Ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε ότι μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ τρία ζητήματα εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.
 

  1. «Πρώτον, την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να επικεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο».
  2. Το δεύτερο θέμα ήταν πως αν και δεν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες από την αρχή, υπάρχουν ζητήματα για το οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δεσμευμένος.
  3. Το τρίτο θέμα, είναι η ανάγκη βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό  ενέταξε την πρόταση να παραδοθεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, με αντάλλαγμα να δικαιούται η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ, αλλά και να επανεξεταστούν ενταξιακά κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.  Είναι κάτι, είπε ο κ. Κασουλίδης, από το οποίο κερδίζουν όλες οι πλευρές».
Κυπριακό και φυσικό αέριο

Σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται γύρω από ΜΟΕ που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο ΥΠΕΞ ήταν σαφής:
 

«Εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού . Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το κυπριακό, είναι. Αλλά είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε Γενικός Γραμματέας ασφαλώς αλλά ούτε και ο κύριος Downer ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια».
 


Δεν βοηθά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Όλι Ρέν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αφού υπενθύμισε την γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού κάνει λάθος. Απεναντίας παρατείνει το χρόνο που θα μπορέσει να προκύψει λύση με αποτέλεσμα τα προβλήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην λύονται».
 


Με καθυστέρηση η συνάντηση με Μπαν

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση, και συγκεκριμένα στις 1:30 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, καθώς λόγω κακοκαιρίας, η πτήση του κ. Κασουλίδη, προσγειώθηκε σε γειτονικό αεροδρόμιο, όπου και καθηλώθηκε επί ένα τρίωρο χωρίς να επιτρέπεται στους επιβάτες να αποβιβαστούν.

Λόγω της καθυστέρησης, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας.


Εκπρόσωπος ΓΓ

Σύντομη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνάντηση Κασουλίδη – Μπαν αναφέρει ότι «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα τις προοπτικές για έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Τέλος ότι «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».


politis-news.com


No comments:

Post a Comment