Sunday 28 April 2013

ΑΔΕΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ δυο μέρες πριν τις εκλογές


Πολλές είναι οι αποκαλύψεις για τα τσεκούθκια που μοίραζε απ' εδώ και απ' εκεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, κυρίως σε οργανώσεις του ΑΚΕΛ, όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τσεκούθκια από χρήματα που με αδιαφανείς διαδικασίες δίνονταν στο Προεδρικό και κατατίθεντο στο λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» που λειτουργούσε το Προεδρικό αλλά δεν το έλεγχε κανείς κρατικός αξιωματούχος. Τέτοια πολλά τσεκούθκια, όπως αποκαλύφθηκε, μοιράστηκαν και τις τελευταίες μέρες πριν την αποχώρηση της κυβέρνησης Χριστόφια από την εξουσία.
ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ.
Μέσα σε όλα λοιπόν αυτά τα τσεκούθκια υπάρχει και ένα που ξεχωρίζει. Δεν είναι χρηματική επιταγή, αλλά είναι μια υπόθεση με πολλά εκατομμύρια ευρώ και εγκρίθηκε, πάλι με αδιαφανείς διαδικασίες, στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια πριν την παράδοση της εξουσίας στο Νίκο Αναστασιάδη. Δηλαδή στις 22.2.2013 (μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών). Με αποτέλεσμα να διερωτάται κανείς γιατί αυτή η εσπευσμένη απόφαση λίγα λεπτά πριν οι τέως παραδώσουν την εξουσία...

Η ΥΠΟΘΕΣΗ.
Είναι η υπόθεση της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στη Δρομολαξιά, μια υπόθεση για την οποία έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα, απασχόλησε επανειλημμένως τη Βουλή και ειδικά την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και απασχολεί και τη δικαιοσύνη. Η επένδυση αυτή προχώρησε με παράνομη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επίσης στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού, παράνομα πάλι όπως εκτιμάται, αποφασίστηκε η συνέχισή της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

ΤΑΧΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ.
Το Σχέδιο Συντάξεων της ΑΤΗΚ συμφώνησε το 2011 με την εταιρεία Wadnic Trading Ltd την αγορά γραφειακών χώρων εμβαδού 6.640 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή Δρομολαξιάς, έναντι του ποσού των 22.540.000 ευρώ. Προς υλοποίηση του έργου η Wadnic Trading Ltd υπέβαλε τη χρονιά αυτή αίτηση για χορήγηση κατά παρέκκλιση πολεοδομικής άδειας, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με ασυνήθιστα ταχείς ρυθμούς (η αίτηση υποβλήθηκε αρχές Μαρτίου 2011 και εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2011).

ΕΝΣΤΑΣΗ.
Πριν την έκδοση της πιο πάνω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για χορήγηση άδειας κατά παρέκκλιση στη Wadnic Trading Ltd, υπέβαλε ένσταση η εταιρεία New Dimensions Property Developments Ltd, η οποία είχε ενδιαφερθεί για την ίδια ανάπτυξη, με καλύτερους – όπως υποστηρίζει – όρους από αυτούς της Wadnic Trading Ltd, αλλά και με λιγότερο κόστος για το Ταμείο Συντάξεων της Cyta (σσ: η πρόταση της New Dimensions Property Developments Ltd ήταν για το ποσό των 16.800.000 ευρώ και με εμβαδόν 7.582 τ.μ. πλέον 2.800 τ.μ. για υπόγειους χώρους). Όμως η ένσταση αυτή δεν τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κάτι που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ερωτηματικά προκλήθηκαν στη συνέχεια και από το γεγονός πως η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής που εκδόθηκαν για την εκτέλεση του έργου από τη Wadnic Trading Ltd ήταν για ανάπτυξη σε εμβαδό 8951,54 τ.μ., ενώ τελικά η άδεια που της παραχωρήθηκε ήταν για εμβαδόν 6.640 τ.μ.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ.
Στη συνέχεια η New Dimensions Property Developments Ltd προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης για παρέκκλιση στη Wadnic Trading Ltd, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας. Στα πλαίσια της εξέτασης της εν λόγω προσφυγής η Νομική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2011 να εγκρίνει κατά παρέκκλιση τη χορήγηση άδειας στη Wadnic Trading Ltd, ήταν παράνομη καθότι το Υπουργικό Συμβούλιο όταν λάμβανε την επίδικη απόφαση δεν ήταν νόμιμα συντεθειμένο.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ.
Η προσφυγή της New Dimensions Property Developments Ltd ήταν ορισμένη για οδηγίες στο Ανώτατο την Τρίτη 19.2.2013, δηλαδή δύο μέρες μετά την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών. Την ημέρα αυτή η Νομική Υπηρεσία ανέφερε στο Ανώτατο ότι η προσβαλλόμενη πράξη θα ανακληθεί και ζήτησε χρόνο να προχωρήσει με την ανάκληση. Τρεις μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22.2.2013, δηλαδή δύο μέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το Υπουργικό Συμβούλιο του Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε εσπευσμένα να ανακαλέσει την άδεια που παράνομα εξέδωσε στη Wadnic Trading Ltd και να της εκδώσει νέα. Με αποτέλεσμα στη συνέχεια να προσβληθεί και αυτή σαν παράνομη στο Ανώτατο από τη New Dimensions Property Developments Ltd.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ.
Αυτή η κίνηση του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Χριστόφια προκαλεί πολλά ερωτηματικά: Γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά επένδυση πολλών εκατομμυρίων, λίγα λεπτά πριν εγκαταλείψουν την εξουσία οι υπουργοί έπρεπε άρον – άρον να ακυρώσουν μια άδεια και να επανεκδώσουν άλλη; Γιατί δεν άφησαν το θέμα για τη νέα κυβέρνηση ώστε να έχει χρόνο να το μελετήσει και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις; Και αν τελικά δικαιωθεί, κάτι που αναμένεται, από το Ανώτατο η New Dimensions Property Developments Ltd, ποιος θα καταβάλει τις τεράστιες αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει; Φυσικά όχι οι τότε υπουργοί του Χριστόφια, αλλά ο φορολογούμενος λαός...

Ο ΜΑΡΚΙΔΗΣ.
Δικηγόρος της New Dimensions Property Developments Ltd είναι ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Χριστόφια στις 22.2.2013 να ανακαλέσει και να επανεκδώσει την άδεια στη Wadnic Trading Ltd, απέστειλε στις 4.4.2013 επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στην οποία περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα της υπόθεσης και τον καλεί να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση και να ακυρώσει την εκδοθείσα άδεια καθότι, όπως τονίζει: «(α) Όλα τα γεγονότα συνηγορούν ότι αυτή έχει εκδοθεί προς επίτευξη αλλότριων σκοπών και εξυπηρέτηση άλλων από το δημόσιο συμφέρον συμφερόντων (β) Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 22.2.2013 και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση και επανέκδοση της άδειας δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχετικό πρακτικό του Υπουργικού Συμβουλίου (γ) Η διαδικασία ανάκλησης και επανέκδοσης έγινε την ίδια ημέρα χωρίς να τύχουν ενημέρωσης τα εμπλεκόμενα στη διαδικασία όργανα, ήτοι Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Συμβούλιο Παρεκκλίσεων και (δ) Δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεων) Κανονισμοί, Κ.Δ.Π. 309/99, ιδία αλλά όχι αποκλειστικά οι Κανονισμοί 19(1) (δ) και (ε) και 19(2)».


Ο Τ/κύπριος φάντασμα και η αγωγή του στο δικαστήριο
Στην ίδια επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο Αλέκος Μαρκίδης υπενθυμίζει και τη γνωστή ιστορία με τον υπερηλικιωμένο Μουσταφά Μουσταφά, τον Τουρκοκύπριο – φάντασμα όπως έχει χαρακτηριστεί, στον οποίο ανήκε η γη που γίνεται η επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στη Δρομολαξιά. Αναφέρει: «Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι για το συγκεκριμένο τεμάχιο, για το οποίο έχει δοθεί η πιο πάνω αναφερόμενη άδεια κατά παρέκκλιση, και μερίδιο του οποίου η ενδιαφερόμενη εταιρεία (σσ: Wadnic Trading Ltd) αγόρασε από Τουρκοκύπριο, ο οποίος υποτίθεται διέμενε στις ελεύθερες περιοχές (παρά το γεγονός ότι εξ όσων μας πληροφορούν οι πελάτες μας ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης κατά την περίοδο που υποτίθεται διέμενε στις ελεύθερες περιοχές είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Ιούλιο του 2008 στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, όπου διέμενε), εκκρεμεί στα δικαστήρια αγωγή μεταξύ του Τουρκοκύπριου συνιδιοκτήτη και της εταιρείας, με την οποία ο Τουρκοκύπριος ζητά την ακύρωση της μεταβίβασης του μεριδίου που ενεγράφη στο όνομα της εταιρείας».
alithia.com.cy

No comments:

Post a Comment