Sunday 14 April 2013

Μάχες επικράτησης για έλεγχο αερίου


Λευκωσία: Έντονη κινητικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τον έλεγχο του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη μάχη επικράτησης όλοι οι ισχυροί παίκτες, ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ και στο επίκεντρο η Κύπρος.
*  Σφήνα η Τουρκία στη συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ
* Συνομιλίες αυτή την εβδομάδα Λευκωσίας- Τελ Αβίβ
*  Αλλάζει ταχύτητα και ρυθμούς ο Ντάουνερ στο Κυπριακό
Σφήνα στη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στο κεφάλαιο του φυσικού αερίου επιχειρεί να μπει η Τουρκία. Η Άγκυρα αποδέχθηκε να μπει στη λογική της επαναπροσέγγισης με το Τελ Αβιβ, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο είτε θα διακόψει τη συνεργασία των Ισραηλινών με τη Λευκωσία είτε θα διαφοροποιήσει τους σχεδιασμούς.

Το σίγουρο είναι πως επέλεξε αυτή την οδό γνωρίζοντας ότι θα έχει κόστος, καθώς θα επηρεασθεί αρνητικά η πολιτική της για ανοίγματα προς τον αραβικό κόσμο. Ένα εγχείρημα, βεβαίως, το οποίο δεν διασφάλιζε εκ προοιμίου αποτέλεσμα.
 
Είναι προφανές πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια, υπόγεια και παρασκηνιακή, για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρωταγωνιστές πολλούς ισχυρούς παίκτες. Μέσα σε αυτό τον υπόγειο πόλεμο, στον οποίο χρησιμοποιούνται ακόμη διπλωματικά εργαλεία και σκληρή ρητορική, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο. Η οικονομική κρίση μειώνει σημαντικά τις δυνατότητες της Λευκωσίας να έχει ρόλο, ενώ είναι σαφές πως θα κλιμακώνονται οι πιέσεις και για το Κυπριακό. 
 
Την επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ-Άγκυρας επέβαλαν οι Αμερικανοί στο υψηλότερο επίπεδο, διά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οι Αμερικανοί έθεσαν ως κίνητρο τη μεταφορά του φυσικού αερίου (του ισραηλινού αλλά και του κυπριακού) με αγωγούς μέσω Τουρκίας.

Τα πρώτα βήματα προσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών έγιναν, ο δρόμος όμως είναι μακρύς και δύσκολος. Οι εκατέρωθεν επιφυλάξεις είναι εμφανείς, καθώς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει.

http://www.philenews.com


No comments:

Post a Comment