Friday, 19 April 2013

Ρομποτική και τρισδιάστατη εκτύπωση στην υπηρεσία της αρχιτεκτονικής


Η ROB Technologies είναι μία εταιρεία η οποία «κατάγεται» από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, και αποτελεί δημιούργημα του Τομπάιας Μπόνβετς, αρχιτέκτονα και επιστήμονα ρομποτικής. Ο Μπόνβετς αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο αντικείμενα ενασχόλησής του, και το αποτέλεσμα ήταν μία πρωτοποριακή κινητή ρομποτική πλατφόρμα, η οποία μπορεί να μεταφερθεί σε εργοτάξια και να αναλάβει την παραγωγή τούβλων, ανάλογα με τα σχέδια που της έχουν δοθεί.
Οι ρομποτικοί βραχίονες, που έχουν κατασκευαστεί από την γερμανική Kuka Robotics, εξασφαλίζουν μία «υπεράνθρωπη» ακρίβεια στις κατασκευές τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να πειραματιστούν με σχέδια τα οποία παλαιότερα θεωρούνταν εξαιρετικά σύνθετα.
Σύμφωνα με το New Scientist, η ελβετική οικοδομική εταιρεία Κέλλερ έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους μισού εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων με την ROB για την ανάπτυξη του εν λόγω ρομπότ- και η εταιρεία του Μπόνβετς «κυνηγά» και άλλα φιλόδοξα projects στο χώρο της οικοδομής.



Σε παρεμφερή «μονοπάτια» κινείται και ο Στίβεν Κίτινγκ του ΜΙΤ Media Lab, ο οποίος επιδιώκει την δημιουργία ενός οχήματος κατασκευής/οικοδομής που αξιοποιεί τις δυνατότητες της ρομποτικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης: κοινώς, ένα σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να φτάσει σε ένα εργοτάξιο και να «εκτυπώσει» ένα κτίριο, βάσει των ψηφιακών σχεδίων που του έχουν δοθεί. Επίσης, ο Κίτινγκ οραματίζεται και «στρατιές» από μικροσκοπικά ρομπότ- «τερμίτες» που «εφορμούν» στο χώρο οικοδομής και συντονίζονται ασύρματα για την κατασκευή ενός πλήρους σπιτιού: ήδη έχει σχεδιαστεί ένα πρωτότυπο ρομπότ τέτοιου είδους. Σε αντίστοιχα πλαίσια κινούνται και άλλες εταιρείες, όπως η Laing O'Rourke με το Project Freeform (ρομποτική και τρισδιάστατη εκτύπωση), και η Dus Architects, η οποία , σύμφωνα με το BBC, σχεδιάζει την «εκτύπωση» ενός «canal house» στο Άμστερνταμ.
VIMEO/DUS ARCHITECTS
Ο εκτυπωτής που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό είναι ο KamerMaker («κατασκευαστής δωματίων»), ύψους έξι μέτρων, ο οποίος, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη πλαστικού και ξύλου, θα ξεκινήσει κατασκευάζοντας τους τοίχους του κτιρίου, καταλήγοντας στα έπιπλά του. Οι δύο αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το φιλόδοξο εγχείρημα είναι οι Χέντβιγκ Χάινσμαν και Χανς Φερμόιλεν.

naftemporiki.gr

No comments:

Post a Comment