Saturday 13 April 2013

Αποχωρούν 490 άτομα από τις Κυπριακές Αερογραμμές


Από σήμερα αρχίζει η δουλειά για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, με βάση το τελικό σχέδιο που συμφωνήθηκε χθες με την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του ΔΣ Σταύρος Σταύρου δήλωσε ότι αφού ξεκαθαρίσει το θέμα με την εθελούσια αποχώρηση, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα προχωρήσουν με τους πλεονασμούς, ώστε σε μια-δυο βδομάδες να ξεκαθαρίσει ποιοι εργαζόμενοι θα φύγουν.

Βάσει της συμφωνίας, το προσωπικό θα μειωθεί μέσω σχεδίων πλεονασμού κατά 490 άτομα και όχι κατά 560, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση. Οι αποζημιώσεις για όσους θα αποχωρήσουν έχουν καθοριστεί στο 50% εκείνων που παραχωρήθηκαν στο προηγούμενο σχέδιο πλεονασμού. Θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 14/1/2014, σε έξι ισόποσες δόσεις εντός τριών ετών.

Κατοχυρώνεται το Ταμείο Προνοίας, ενώ το υφιστάμενο έλλειμμα 12 εκατ. ευρώ θα αντληθεί από πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Οι μισθολογικές αποκοπές για τους εργαζόμενους θα είναι κλιμακωτές, με εξαίρεση τους πιλότους.

Χθες βράδυ, μετά την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για το μέλλον της εταιρείας, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

«Όλα τώρα έχουν συμφωνηθεί και πάμε παρά πέρα», δήλωσε ψες ο πρόεδρος του ΔΣ Σταύρος Σταύρου, μετά το πέρας πολύωρων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην εξ Υπουργών Επιτροπή, τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και το ΔΣ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρία θέματα που απασχολούσαν αυτές τις διαβουλεύσεις ήταν το θέμα της μισθοδοσίας όπου βρέθηκαν οι χρυσές τομές και έχουν συμφωνηθεί οι αποκοπές στη βάση και των συμφωνιών που είχαμε με τις συντεχνίες των εργαζομένων και στη βάση της μείωσης του 17% του συνολικού μισθολογίου, το οποίο το 9% είχε ήδη αποκοπεί και αποκοπτόταν από προηγουμένως, άρα τώρα θα είναι το επιπλέον 8%.

Σε σχέση με τα Ταμεία Προνοίας, έχει συμφωνηθεί όπως το έλλειμμα των 6 εκατομμυρίων καλυφθεί μέσω του Σχεδίου βάση του οποίου θα καλυφθούν όλα τα Ταμεία Προνοίας και το οποίο σχέδιο θα εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών, το δε υπόλοιπο των 12 εκατομμυρίων θα καλυφθεί μέσα από περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.


http://www.politis-news.com

No comments:

Post a Comment