Sunday 31 March 2013

Νέος χάρτης της Τουρκίας: Ο ξένος Τύπος μιλά για "τρίγωνο λύσης" (οικονομικό, εθνικό,φυσικό αέριο)


Αντιδράσεις και ανησυχίες προκάλεσε ο χάρτης της "νέας Τουρκίας", ο οποίος κυκλοφορεί το τελευταίο τριήμερο στο διαδίκτυο και απεικονίζει την εδαφική επέκταση της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Ο συγκεκριμένος χάρτης δημοσιεύτηκε από την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία έκανε λόγο για την αναβίωση του παλιού κεμαλικού σχεδίου, που περιλάμβανε παλιά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν την κατάρρευσή της. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύσκολες στιγμές που διανύει η Κύπρος, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, έχουν ενθουσιάσει την Τουρκία, που τώρα θεωρεί σχεδόν σίγουρο πως ο ελληνισμός θα «πέσει στα χέρια τους και τα όνειρά του για τα ενεργειακά κοιτάγματα, θα αποδειχτούν απατηλά».
 
Το δημοσίευμα, σε συνδυασμό με τις απειλές του Αχμέτ Νταβούτογλου περί διχοτόμησης της Κύπρου σε περίπτωση που δε συνεργαστεί με την Τουρκία, όσον αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου, ανησύχησε τον κυπριακό λαό, που σχολιάζει από χθες στα site κοινωνικής δικτύωσης τις εξελίξεις.
 
Ωστόσο, όπως ανέφερε αποκλειστικά στο elita.com.cy η τέως υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κουζάκου Μαρκουλλή, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας: «Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτελεί συνέχεια των προκλητικών ενεργειών ορισμένων Μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, που κατά καιρούς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντάσεις και αντιδράσεις εκ μέρους μας. Γι’ αυτό η δική μου, τουλάχιστον, τακτική μέχρι σήμερα ήταν και παραμένει να τους αγνοώ».
 
Η τέως Υπουργός πρόσθεσε: «ΝΑΙ στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της κατοχής, ΟΧΙ στους όποιους εκβιασμούς της Τουρκίας, όσον αφορά στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Εδώ δεν χωρούν παζάρια. Το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο ιερός κανόνας. Όσον αφορά στους Τουρκοκύπριους, έχουμε πει επανειλημμένα ότι στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όλος ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν. Πριν την λύση είναι αδιανόητο να συζητούμε καν για διαμοιρασμό, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε την κατοχή και την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Με την λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν και εκεί πρέπει να επικεντρώνει η Τουρκία την προσοχή της, όχι στην διαιώνιση της κατοχής και της παρανομίας».
 
Ψυχραιμία συστήνει και ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας, ο οποίος δήλωσε στο site μας ότι τέτοιοι χάρτες δημοσιεύονται κατά καιρούς από διάφορους διανοούμενους που ονειρεύονται τη "νέα Τουρκία": «Δεν πρόκειται για επίσημο χάρτη της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό τον καιρό η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τέτοιες επεκτάσεις στην περιοχή. Επιδιώκει μέσα από το περίφημο στρατηγικό βάθος του Νταβούτογλου να επεκτείνει την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική της επιρροή. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά. Εκείνο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη οικονομική μας θέση για να μας προτείνει πράγματα που κάνουν "πακέτο" το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού». 


http://www.elita.com.cy

No comments:

Post a Comment